Des de la seva fundació, el març de 1886 per una dotzena de joves esportistes, l’equip ha ascendit en dues ocasions a la màxima categoria futbolística. També ha impulsat LaLiga Genuine
El Club Gimnasio va començar amb només 12 socis que volien practicar la gimnàstica sueca. Van establir la seva seu als baixos del número 16 de la Rambla de San Juan (ara Rambla Nova).
Els desitjos dels socis inicials, amb el Joan Estil·les com a president, era ampliar el nombre de membres. Per aquesta raó, el 1893 es va aprovar l’ampliació de socis i també es va canviar el nom del Club. A partir d’aleshores es va anomenar Club Gimnástico de Tarragona i cinc anys després, es van obrir lliurement les inscripcions a tots els que volien associar-se.
Una pilota londinenca
Des dels inicis, el Diari de Tarragona ja dedicava línies al Club Gimnàstic. El maig de 1909 el Diari ens explica que «se está organizando un partido de foot ball en el Club Gimnástico, habiéndose adquirido al efecto una pelota legítima inglesa, comprada en el mismo Londres».
El 1914, gràcies a l’impuls de William Tarín, un suïs establert a Tarragona, es va crear la secció de futbol, quan es va absorbir a l’equip de l’Olímpic, també de la ciutat. El Diari ho explica el 17 d’abril: «Los notables elementos que constituían la disuelta sociedad foot-ballística «Olímpico F. C», han pasado a engrosar las filas del «Club Gimnástico», habiéndose constituido dentro del mismo una sección de foot-ball, cuyo primer team luchará el próximo domingo contra el equipo local «Tarragona S. C.» en el campo de este último».
Estadi de l’Avinguda Catalunya
El primer partit oficial no es va jugar fins al 13 de gener de 1918. A poc a poc la pràctica del futbol i d’altres esports es va anar generalitzant entre la població, fet que va animar als responsables del club a adquirir uns terrenys de 18.000 metres quadrats al Camí de l’Àngel per donar cabuda als esportistes. Era l’any 1920. Ascens a Primera Divisió Després d’uns anys jugant a diferents categories i acabada la Guerra Civil Espanyola, l’any 1944 es crea la Tercera Divisió on jugarà el Nàstic. La Temporada 45-46 l’equip queda campió d’aquesta categoria i ascendeix a Segona. I només un any més tard, el 13 d’abril de 1947, els jugadors granes, entrenats per Pepe Nogués, assoleixen l’ascens a la Primera Divisió.
Nou camp a la Budellera
L’1 de febrer de 1972 es va iniciaruna nova etapa en la història del Nàstic, amb la inauguració d’un nou complex poliesportiu a la Partida de la Budellera, amb un estadi de futbol, el Nou Estadi, i diferents pistes de tenis i d’atletisme. Més tard, als anys 90 es van afegir més pavellons per practicar altres esports.
El Diari deia: «El Gimnástico va a ver enriquecido su acervo patrimonial con un campo de fútbol, que enorgullecerá a todos los tarraconenses. El esfuerzo de su Junta Directiva, bajo el aliento incansable de su Presidente don José Luis Calderón, verdadero artífice de la obra, se ha plasmado en una obra arquitectónica extraordinaria».
Creació del Nàstic Genuine
El Club va engegar l’abril de 2016 l’equip del Nàstic Genuine, que en paraules del president Josep Maria Andreu és «el millor equip de la història del Nàstic». És un equip format per nens i nenes amb discapacitat intel·lectual per tal que ells també puguin sentir el que representa vestir els colors del club grana. Amb aquesta idea, l’estiu de 2017 s’organitza al club la Champions Genuine amb la presència d’equips nacionals i internacionals. L’acollida és tan positiva que el Nàstic presenta el projecte a la La- Liga, presidida per Javier Tebas, i LaLiga anuncia la creació de La- LigaGenuine, que va començar la temporada 2017/2018 amb 18 equips inscrits.
2006 –Retorn a Primera Divisió 59 anys després
Després de la Presidència de Jose Luís García, el 2001, la secció de futbol es constitueix en Societat Anònima Esportiva i comença una etapa professional amb el nom de Gimnàstic de Tarragona SAD. El primer president de l’entitat va ser Josep M. Andreu.
Durant els anys de la presidencia d’Andreu va ser quan l’equip va fer el salt a Segona Divisió A i els seguidors van començar a creure en el nou projecte esportiu. El somni de pujar a Primera Divisió estava molt a prop. A la temporada 2005-2006 va arribar l’ascens. Concretament, el 3 de juny el Nàstic va empatar al camp del Jérez i va aconseguir matemàticament la classificació. 59 anys després el Nàstic tornava a la màxima categoria. La marea grana va omplir els carrers. La portada d’aquell dia demostra que una imatge val més que mil paraules. Mesos després, el Club va arribar als 12.000 socis, una xifra rècord en els seus 120 anys d’història.
El Diari va publicar el diumenge 4 de juny un suplement especial dedicat a la fita històrica en l’esport de la nostra ciutat.