Les diputacions s’han erigit al llarg dels més de 200 anys d’història com un element fonamental per al bon funcionament del món local. L’any 1914, la unió de les quatre diputacions catalanes va donar lloc a la Mancomunitat, constatant així que eren administracions modernitzadores i de progrés, amb una missió ben clara: la millora de la qualitat de vida de la ciutadania i del conjunt de Catalunya. Aquest ha estat, en essència, l’objectiu d’aquestes institucions públiques des del mateix moment del seu naixement, al segle XIX, tot i que les circumstàncies polítiques, socials i econòmiques de cada època n’hagin marcat les competències i funcions concretes.
La Diputació de Tarragona, eina transformadora
Al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès, el suport econòmic i assistencial que presta la Diputació de Tarragona als ajuntaments, entitats municipals descentralitzades i consells comarcals ha estat clau tots aquests anys. L’acció de la Diputació de Tarragona reverteix d’una manera clara en el dia a dia de les administracions locals, i també en el conjunt de la ciutadania, de qui en millora les oportunitats i les condicions de vida.
Avui, en ple segle XXI, la Diputació de Tarragona ha esdevingut una administració moderna, àgil, transparent i propera. És el fruit de dècades d’evolució, durant les quals la institució supramunicipal s’ha consolidat com a eina transformadora i alhora motor del territori en múltiples àmbits d’activitat. Un d’ells és en el foment de serveis i infraestructures de present i de futur. Un clar exemple és la xarxa viària que gestiona, amb més de 1.100 quilòmetres de vies que transcorren arreu del territori, que formen part del dia a dia de la ciutadania i que afavoreixen el moviment i l’intercanvi entre diferents pobles i realitats.
La xarxa viària de la Diputació vetlla per la seguretat i comoditat de les persones usuàries, i aposta alhora per la correcta convivència amb el paisatge i l’entorn. «És un obra que millorarà la seguretat de tots els veïns», titulava el Diari de Tarragona el passat 29 de novembre amb relació a les obres a la T-342, de Roquetes als Reguers, que encaren aquests mesos la recta final. És només un exemple de les nombroses inversions que s’han fet al llarg dels anys, projectes que perduren en el temps, i que comporten un gran canvi qualitatiu en els usuaris.
Són actuacions que es planifiquen amb visió de futur i que es concreten en el Pla Quadriennal de Carreteres. El pla vigent actualment preveu la inversió de 28 M€ en la millora de les carreteres.
La lluita contra els efectes del canvi climàtic és un altre dels principals eixos d’acció de la Diputació de Tarragona a l’actualitat, amb la gestió de l’aigua i la transició energètica al centre del focus.
Així ho estableix el Pla de Mandat de l’actual Corporació, i així es reflecteix en el dia a dia de la institució i dels serveis que presta. Però també ho són l’impuls social, l’ocupació, l’economia, la cultura i l’educació, entre d’altres. En aquest sentit, la Diputació de Tarragona disposa de centres educatius musicals, artístics i d’educació especial a Reus, Tarragona, Tortosa i Valls, amb una oferta educativa específica. De fet, la gestió d’aquesta xarxa de centres és un tret diferencial de la Diputació de Tarragona, l’única diputació catalana que en disposa.
Les necessitats dels municipis i les persones, al centre
La societat canvia i evoluciona, i, per tant, les necessitats també. La Diputació de Tarragona s’hi adapta, sota la premissa de donar el millor servei possible als seus beneficiaris, principalment, els 190 ajuntaments i entitats municipals descentralitzades de les 10 comarques que conformen la demarcació de Tarragona, un territori ric i divers. Grans ciutats, com Tarragona, Reus, Tortosa o El Vendrell, però principalment, un gran univers de pobles petits, que veuen en la Diputació la seva gran aliada, donat que són els que disposen de menys recursos econòmics i humans.
El màxim exponent d’aquesta voluntat de donar resposta a situacions concretes són els ajuts destinats a restablir béns afectats per fenòmens meteorològics i resoldre situacions excepcionals. Aquesta línia d’ajuts es va crear per col·laborar amb els municipis per a pal·liar els efectes del canvi climàtic, ja evident arreu, i el pressupost de la Corporació per aquest 2024 compta amb una dotació de 4M, la més alta fins al moment. El Diari de Tarragona ho explicava a la seva notícia publicada amb motiu de l’aprovació dels comptes.
Un altre exemple és la línia d’ajuts per a empreses culturals que es va posar a l’abast d’aquest sector econòmic de la societat de manera inèdita, en el marc de la pandèmia de la Covid-19. La realitat social del present és, doncs, la base de l’acció de la Diputació, i es concreta en els serveis i ajuts que presta en cada moment, de manera proactiva.
L’Impuls Dipta, més serveis i menys tràmits
Els ens locals són els principals beneficiaris de l’acció de la Diputació. Precisament, fruit de l’escolta als alcaldes i alcaldesses dels municipis, enguany s’ha posat en marxa el Pla ImpulsDipta, que suposa una millora substancial per a tots els municipis, facilitant-los l’accés a les ajudes, simplificant molt notablement la tramitació i afavorint la planificació d’actuacions i l’optimització dels recursos públics.
El Pla ImpulsDipta suposa un nou model de relació i suport als ajuntaments basat en la concertació que, des d’aquest any 2024, substitueix i concentra la majoria de línies de subvencions que hi havia fins ara, incloent-hi l’emblemàtic Pla d’Acció Municipal, principal eina per als ajuntaments per a impulsar inversions durant dècades. El Pla ImpulsDipta representa un canvi de paradigma i un pas endavant en les polítiques d’assistència i cooperació a la demarcació, tot fomentant l’autonomia local i el treball en equip entre administracions.
En paraules de la presidenta de la Diputació de Tarragona, «el Pla ImpulsDipta és un clar exemple d’innovació pública que suposa un impuls transcendent i decisiu per al món local, i que pot servir de mirall per a altres administracions públiques».
Durant el període 2024-27, a través d’aquest pla es canalitzaran 147 milions d’euros en ajudes al món local, distribuïts seguint diversos criteris entre els quals s’ha volgut beneficiar els municipis més petits o amb risc de despoblament. Tot i que es tracta de la injecció econòmica més alta feta als municipis fins al moment, és també rellevant el fet que el Pla ImpulsDipta estableix uns àmbits estratègics d’actuació per a tots i cadascun dels municipis: la transició energètica, la salut pública i la cultura.
El Pla ImpulsDipta és un reflex del compromís de la Diputació de Tarragona amb els municipis perquè, tots, independentment de la seva mida, puguin encarar amb garantia d’èxit els reptes d’un context cada vegada més canviant i exigent.
El Diari de Tarragona ha seguit periodísticament el naixement i el desplegament de l’ImpulsDipta. «Municipis i Diputació preparen les actuacions del Pla ImpulsDipta », titulava el 18 de juny de 2024 fent referència a les meses de concertació bilaterals que es van tenir lloc entre la Diputació i representants de tots i cadascun dels ens locals.
La Diputació de Tarragona, ara La Diputació de Tarragona és ara una administració propera i accessible. Precisament amb la voluntat d’estar més a prop de la ciutadania i els municipis, compta actualment amb diverses seus, edificis i equipaments arreu del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. A les seus institucionals de Tarragona -el Palau de la Diputació i l’Edifici Síntesi- i el Palau Bofarull, a Reus, s’hi ha afegit enguany el Palau Montagut, a Tortosa. D’altra banda, disposa d’una xarxa d’oficines extensa arreu de la demarcació de l’organisme autònom BASE-Gestió d’Ingressos, a més dels centres educatius que donen servei a més de 2.000 alumnes. El centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina, a Reus; el Museu d’Art Modern de la Diputació, l’Auditori Diputació o la Tarraco Arena Plaça són altres equipaments que a l’actualitat estan l’abast de la ciutadania.
La Diputació vetlla per un servei i atenció de màxima qualitat, això ho constaten els principals segells oficials de qualitat que avaluen aspectes tan essencials com l’agilitat, la transparència o la satisfacció del servei.