Centre Dexeus Dona de Barcelona

La primera bebè ‘in vitro’ d’Espanya compleix 40 anys. El seu naixement va ser un assoliment del centre Dexeus Dona i va consolidar la implantació de les tècniques de reproducció assistida al nostre país 

Centre Dexeus Dona de Barcelona
Dexeus Dona treballa diàriament en la recerca i millora de les tècniques de reproducció assistida. Foto: Cedida

El juliol de 2024 es compleixen 40 anys del naixement del primer bebè concebut per Fecundació in vitro (FIV) a Espanya, Victoria Anna. Va ser un assoliment de l’equip del Servei de Medicina de la Reproducció de Dexeus Dona de Barcelona -antigament conegut com a Institut Universitari Dexeus- liderat pel Dr. Pedro N. Barri, actual president de la Fundació Dexeus Dona, i la Dra. Anna Veiga, que en aquell moment era la responsable del Laboratori de Fecundació in vitro.

El seu naixement va marcar un abans i un després, ja que va consolidar la implantació de les tècniques de reproducció assistida al nostre país i va impulsar el desenvolupament de l’especialitat i la recerca en aquest àmbit. Avui dia la FIV s’ha convertit en una pràctica habitual gràcies als bons resultats que ofereix i a la seva normalització social. No obstant això, el perfil de la pacient de reproducció actual és molt diferent al de fa 40 anys.

Als anys 80, era una dona d’uns 35 anys d’edat de mitjana, amb parella, que en la majoria dels casos tenia un problema d’infertilitat associat a una patologia. Ara solen ser dones de major edat, amb o sense parella i amb problemes d’infertilitat que es deuen en molts casos a una edat avançada per a ser mare. El principal motiu d’aquest canvi és el retard de la maternitat.

Per aquest motiu, i des de fa uns anys han augmentat els tractaments de FIV en els quals està indicat realitzar un estudi genètic en els embrions. La tècnica es denomina Diagnòstic Genètic Preimplantacional (DGP) i permet detectar possibles anomalies cromosòmiques, ja que el risc que aquestes es presentin augmenta amb l’edat. També han augmentat els cicles de FIV que requereixen una donació d’òvuls, perquè la reserva ovàrica i la qualitat d’aquests disminueix amb els anys. A Dexeus Dona, que és un centre expert en tractaments dirigits a dones d’edat avançada, i del 2009 al 2023, el nombre de cicles de FIV amb indicació de DGP s’ha multiplicat per 12, i els que requereixen donació d’òvuls per 5. Així mateix, cada vegada són més les dones que decideixen congelar els seus òvuls per a posposar la maternitat. En el nostre centre i des del 2009, la preservació per motius personals o professionals s’ha multiplicat per 10.

En els últims anys i gràcies a les millores aplicades en el cultiu i la selecció embrionària -que a Dexeus Dona es realitza amb el suport de sistemes d’intel·ligència artificial- s’ha reduït el nombre d’embrions que es transfereixen en cada cicle o tractament. Aquest fet ha contribuït a reduir els embarassos múltiples i a disminuir el risc de complicacions en l’embaràs i el part, així com en els nounats. Tot això sumat a l’avanç tecnològic i als canvis en els sistemes de treball ha permès millorar els resultats: en 40 anys la taxa d’èxit de la FIV ha passat d’un 20-25% que tenia en els seus inicis al 50-65% que ofereixen actualment els tractaments.

Avui dia la FIV és una pràctica habitual pels bons resultats i per la seva normalització social

El ‘Diari de Tarragona’ es va fer ressò del naixement de Victoria Anna, ara fa ja 40 anys, al centre Dexeus Dona de Barcelona. Foto: Arxiu DT
L’equip del centre Dexeus Dona, amb Victoria Anna al centre, a la roda de premsa del 40è aniversari del seu naixement. Foto: Cedida
Victoria Anna, en una imatge actual, acaba de complir 40 anys, després d’haver estat la primera bebè a Espanya que va ser concebuda a través de la fecundació ‘in vitro’. Foto: Cedida
Una imatge de Victoria Anna quan era una nena. Aquest mes de juliol ha complert 40 anys. Foto: Cedida

ENTREVISTA

Victoria Anna explica com se sent a l’haver-se convertit en una referent tant per a la medicina com per a altres famílies

Què se sent a l’ésser la primera persona concebuda per FIV a Espanya?

Per mi és un privilegi poder representar una fita així d’important, no sols en la medicina i en la recerca espanyola, sinó per a tantes persones que gràcies a aquestes tècniques han pogut ser mares i pares. És molt emocionant veure com en dies assenyalats, on commemorem aquesta data, rebem missatges de persones agraïdes i emocionades amb la nostra història, la mateixa que la seva.

Partint de la base que ets pionera en la concepció per FIV, quina és la seva valoració respecte als avenços mèdics i tecnològics en aquest àmbit?

Tal com ha comentat a vegades la Dra. Anna Veiga, hem estat testimonis d’una evolució enorme durant aquestes dècades. Quan coneixes detalladament els avanços i els compares a com estàvem fa 40 anys i on estem ara, és realment sorprenent i m’alegro que gràcies a això es pugui ajudar a moltes dones i parelles.

Des del teu punt de vista, què queda per fer?

A causa del retard de la maternitat, que és un greu problema social que tenim avui en dia, crec que és important continuar millorant i facilitant l’accés a aquestes tècniques a totes les persones que el necessitin. També és important continuar treballant en una perspectiva de gènere a l’hora d’actualitzar els protocols i proves, de cara a facilitar a les dones el trànsit per tot aquest tipus de processos. I, sobretot, cal ser proactius a l’hora d’informar a les generacions més joves i generar consciència entre elles. Es prengui la decisió que es prengui, amb relació a la maternitat, existeix una limitació temporal sobre la qual hem de reflexionar abans del que ho fem ara.

A nivell emocional, concebre per FIV pot comportar pors, incerteses, esperances... Què li diries a una parella que intenta concebre un bebè amb fecundació ‘in vitro’?

Conec casos molt pròxims, com tots, i és difícil saber què dir quan una parella s’està enfrontant a un procés així. Sobretot, desitjaria que estiguin molt acompanyats, i que expliquin, que comparteixin, que ja no és un tabú.

 

INFO DEL CENTRO

Dexeus Dona és un centre de referència en Obstetrícia, Ginecologia i Medicina de la Reproducció a Catalunya i actualment, és un dels centres més importants d’Europa dedicats exclusivament a la salut de la dona que compta, a més, amb un equip de professionals integrat per més de 150 metges. A través de la Fundació Dexeus Dona, impulsa activitats científiques i de recerca, participa en la formació de nous especialistes i ofereix diversos programes de responsabilitat social.

En els últims anys, ha ampliat la seva presència a Catalunya a través de l’obertura de nous centres propis o en col·laboració amb altres equips mèdics, Grups sanitaris i centres hospitalaris. Per això, a més del centre Dexeus Dona de Barcelona, ofereix atenció mèdica especialitzada a l’Hospital Quironsalud del Vallès de Sabadell, Reus, la Clínica Sant Josep de Manresa, Vic, l’Hospital Universitari General de Catalunya de Sant Cugat i a partir del 2025 també al nou Hospital Viamed de Tarragona.

Dexeus Dona reforçarà la seva presència a Tarragona.

www.dexeus.com

Contingut relacionat

Les empreses col·laboradores són essencials per a l'èxit i el creixement continu del nostre diari, el Diari de Tarragona.

Veure llistat complert
Diaridetarragona.com © 2024 Diari de Tarragona,
C/ Domènec Guansé, 2, 43005 Tarragona
Tel. 977 29 97 00