Teatre Fortuny

Des de la seva fundació, el 1882, han desfilat per l’escenari del Fortuny de Reus tota classe  d’espectacles. Des de 1919 l’edifici ha estat lligat a El Círcol

El Teatre Fortuny neix el noviembre de 1882 impulsat pel nucli dirigent de la burgesia reusenca   motivat per la necessitat de dotar a Reus d’un teatre equiparable a les primeres ciutats  catalanes. El Diari de Tarragona del 5 d’octubre de 1882 feia referència a les obres de  inalització de l’edifici: «Dicen los periódicos de Reus que el empresario del Teatro Principal de Barcelona, D. Adolfo Brugada, ha tomado en arriendo para la temporada que empezará a  primeros de noviembre el nuevo Teatro Fortuny, de aquella ciudad, cuyas obras de construcción están tocando a su término».

El 16 de novembre el teatre reusenc va aixecar el teló amb la representació  de l’òpera Faust, de Gounod. L’actuació va anar a càrrec de la companyia italiana Cecili Sanmartí amb totes les localitats exhaurides. De fet, molts interessats no van trobar seient. Així ho explicava el Diari del 18 de novembre de 1882: «Como erade esperar, atendidos el afán y vivos  deseos con que hablan sido solicitadas las localidades, el expresado coliseo estaba materialmente lleno, pudiendo asegurarse que lo propio hubiera acontecido a haber reunido el local muchísima  mayor capacidad, puesto que quedaron innumerables familias privadas de satisfacer su natural deseo y curiosidad de poder asistir a dicha función inaugural ».

El Diari afegeix que abans de l’actuació de la companyia d’òpera, va tenir lloc l’acte d’inauguració  amb «una velada musical y literaria en honor del eminente pintor Fortuny, la que consistió en una sinfonía titulada ‘La inauguración’

L’edifici del teatre va construir-se sota la direcció de l’arquitecte Francesc Blanc i el decorador  Josep M. Puig que van seguir els gustos abarrocats de l’època. Els seus impulsors volien  convertir el teatre en un edifici obert a tota la ciutat. Des del punt de vista arquitectònic, destaca que segueix l’esquema del teatre convencional d’escenari a la italiana amb platea, tres pisos i espais de relació social com el vestíbul i l’escalinata. Té tres plantes sobre un porxo que dona unitat al conjunt urbà i enllaça perfectament amb els dos edificis dels costats, la Casa  Beringola i la Casa Suqué. És de composició simètrica en els buits sobre les verticals del porxat inferior.

En pocs anys assolí un gran protagonisme social, cultural i ciutadà: el seu nom i la seva fama de bon gust i qualitat artística eren coneguts arreu. Des de llavors el seu escenari ha acollit tota  classe d’espectacles i gèneres, protagonitzats pels millors artistes, directors i companyies. Inclús es van realizar projeccions cinematogràfiques.

Pàgines especials dedicades al 125 aniversari de l’obertura. Josep Maria Fargas, qui va ser director gerent del teatre entre els anys 1984 i 2006, destacava que el Fortuny havia aconseguit un gran protagonisme social, cultural i sobretot ciutadà.
A l’esquerra,pàgina del Diari dedicada a l’obertura del Fortuny
En 2012, Reus va celebrar el 130 aniversari de l’obertura delseu principal teatre. Més 500 persones van desfilar per la catifa vermella del teatre en un viatge al segle XIX sense parangó en la capital del Baix Camp.
El Fortuny també es va vestir de llarg ahir el 27 d’octubre de 2013 per a celebrar que es complien 25 anys de la seva reobertura el 15 de novembre de 1988, després de quatre anys tancat al públic per culpa del seu precari estat.

Propietat d’El Círcol

El teatre va viure diferents episodis depenent dels empresaris que  el gestionaren. El va adquirir la Societat El Círcol, el 1919.

Amb el pas del temps, la infraestructuradel teatre es va anar degradant fins que el 1981 es va

constituir el Consorci del Teatre Fortuny, format per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus. El Consorci va portar a terme la restauració i remodelació del teatre mitjançant un conveni amb la Societat El Círcol. El 17 de gener del 1983 es va  Decretar el seu tancament perquè no complia les condicions  necessàries per romandre obert al públic.

Dos anys després, el 1985, es van iniciar les obres de remodelació que van allargar-se fins al  1988. El Fortuny obrí novament les portes el 15 de novembre sota la dirección i gerència del Josep M. Fargas- Els arquitectes Carles Espinós, KJosep Huguet, Antoni Piñol i Lluís  Serra van ser els encarregats de la reforma. Van mantenir l’estil del s. XIX, conservant l’estructura del teatre, però introduïren nous elements decoratius com el gran lampadari del patí de butaques, que representa una al·legoria al sol.

Amb motiu dels 25 anys, el 27d’octubre del 2013, el teatre va  celebrar la seva reobertura “con la inauguración de una exposición, un acto institucional y un concierto del Orfeó Català”. Actualment, el Teatre Fortuny és gestionat per l’Ajuntament de Reus i la Diputació de  Tarragona. L’octubre del 2021 es va reformar el vestíbul i l’any 2023 es va obrir un nou espai cultural, la Sala Joan Laporte, on es representen obres i actes de petit format, amb un aforament de només 100 butaques i el dramaturg reusenc Francesc Cerro va ser nomenat com a nou director artístic.

www.teatrefortuny.cat

Contingut relacionat

Les empreses col·laboradores són essencials per a l'èxit i el creixement continu del nostre diari, el Diari de Tarragona.

Veure llistat complert
Diaridetarragona.com © 2024 Diari de Tarragona,
C/ Domènec Guansé, 2, 43005 Tarragona
Tel. 977 29 97 00