Endesa i Tarragona lideren la transició i la producció energètica a Catalunya

La presència d’Endesa a Tarragona es remunta al 1897. Des d’aleshores, l’empresa ha apostat pel territori al llarg de la seva història, amb la ment compromesa amb el futur energètic.

Redacció

Tarragona

Els lligams històrics d’Endesa a la demarcació de Tarragona es remunten a finals del segle XIX, el 1897, data en què es va constituir la Sociedad Electro-química de Flix SA, encarregada d’aixecar la central hidràulica de Flix al riu Ebre el 1899. En un inici, aquesta infraestructura va servir per produir energia elèctrica que es destinava totalment a la fabricació de productes químics derivats del clor i, posteriorment, des de la primera dècada del 1900, a l’abastiment energètic de la població de Flix.

Amb els pas dels anys, la central va patir modificacions i augments de la seva capacitat, fins que l’any 1930 el projecte va quedar integrat a Saltos del Ebro SA, empresa creada per Electroquímica de Flix i Riegos y Fuerza del Ebro S.A. Amb el temps, aquesta societat va ser adquirida per FECSA i després per Endesa. A partir d’aquí l’empresa ha anat creixent a Tarragona amb la implantació de diverses infraestructures.

Infraestructures clau a Tarragona

l La generació hidràulica a través de les Centrals Hidroelèctriques de Riba-roja i Flix. Les comarques de Tarragona tenen dues centrals hidroelèctriques d’Endesa, ambdues situades a les Terres de l’Ebre. Són la Central Hidroelèctrica de Flix, que disposa de quatre turbines i una potència màxima de 42 MW, i la Central Hidroelèctrica de Riba-roja, també amb quatre turbines i una capacitat màxima de 263 MW.

L’energia hidràulica és la principal font d’energia renovable a Catalunya, així com la tecnologia de producció elèctrica més antiga. Aquesta tecnologia és clau per a garantir el mix elèctric gràcies a la seva alta capacitat d’emmagatzematge mitjançant les reserves d’aigua dels pantans. En aquest sentit, la digitalització i les millores tecnològiques permeten optimitzar l’eficiència i la seguretat de l’activitat hidràulica, així com el seu seguiment.

Endesa col·labora activament amb diferents ens per a gestionar els diferents usos de l’aigua que s’emmagatzema. Així, l’empresa coopera amb institucions, entitats culturals i esportives per a facilitar l’ús social, turístic i esportiu de rius i embassaments amb presència de centrals hidroelèctriques. També ajuda en la regulació de cabals per a laminar crescudes dels rius, i mantenir el cabal desitjat. I també actua com a regulador de les aigües per a satisfer el regadiu de tot el territori, el cabal ecològic dels rius, i l’aigua de boca per als municipis.

l La producció d’energia nuclear amb les centrals nuclears d’Ascó I, Ascó II i Vandellòs II. Una altra presència clau d’Endesa a Tarragona gira al voltant de la generació d’energia nuclear gràcies a les centrals nuclears d’Ascó I, Ascó II i Vandellòs II. El 2023, les centrals van generar una producció bruta de 23.385,930 milions de KWh, l’equivalent al 59% de l’energia consumida a Catalunya, segons dades provisionals de l’operador de les plantes, l’Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (ANAV), basades en dades provisionals de Red Eléctrica de España.

Per plantes, la de Vandellòs II va produir 8.923.460 MWh i Ascó I i Ascó II, van generar 6.936.280 MWh i 7.526.190 MWh, respectivament. Gràcies a la generació elèctrica d’aquestes tres plantes, es van evitar l’emissió de 8,3 milions de tones de CO2 a l’atmosfera, donat que aquest tipus

d’energia no produeix gasos d’efecte hivernacle, posant de manifest que la producció nuclear aporta estabilitat i garantia de subministrament al sistema elèctric de tot Espanya sense dependre de la volatilitat de factors externs.

Línia elèctrica submarina del Trabucador. L’any 2014 Endesa va posar fi a una situació llargament reivindicada pels veïns de Sant Carles de la Ràpita: el soterrament de la línia elèctrica del Trabucador, que fins aleshores travessava la platja.

La nova línia elèctrica submarina té una longitud de 4,6 kilòmetres i dona servei a la zona el Delta de l’Ebre, subministrant electricitat a les Salines de la Trinitat de Sant Carles de la Ràpita. A més, des que es va posar en funcionament el 2016, Endesa ha adoptat, alhora, mesures correctores per protegir la flora i la fauna de la zona de la badia dels Alfacs, just per on passa la línia.

Nous projectes eòlics a TGN

La presència d’Endesa a Tarragona a l’hora de liderar la producció i la transició energètica a Catalunya a la demarcació de Tarragona ve acompanyada per altres tipus d’energia amb la instal·lació de dos parcs eòlics en funcionament, a la comarca de la Conca de Barberà. Un és el de Montargull amb una potència instal·lada de 44 MW, i l’altre és el de Les Forques, amb 30 MW.

A més a més, Endesa disposa de tres projectes que es troben en fase de tramitació, tots ells situats a la Terra Alta. Aquests són el de Les Crestes, Fontcalda i El Calvari, cadascun amb 49 MW de potència.

El tancament de la central tèrmica de Foix

El març de 2017 Endesa va iniciar les obres de demolició de la central tèrmica de Cubelles, una instal·lació que va generar molta controvèrsia quan es va construir, als anys 70.

El funcionament de la central tèrmica va finalitzar el 2010. Quatre anys més tard, Endesa va presentar un projecte per eliminar-la, el que es va fer efectiu el 2019. Es va desmantellar l’edifici de màquines, la caldera i també la xemeneia de 175 metres que va marcar part del paisatge de la costa del Baix Penedès durant 34 anys.

Finalment, amb una inversió prevista de 223 milions d’euros, als terrenys que ocupava la tèrmica, hi ha previst instal·lar-hi la nova dessalinitzadora de Foix, per a fer front als reptes de la sequera.

 

Endesa, en xifres

La xarxa de distribució

Pel que fa a la xarxa de distribució, la demarcació de Tarragona concentra més de 18.369,6 km de línies elèctriques de les quals el 60,8% són aèries (11.177,34 km) i el 39,2% restant són soterrades (7.192 km). Del total de cables, 6.816 km corresponen a mitja tensió i AT i 11.553,6 corresponen a baixa tensió que van connectats a 50 subestacions, 8271 centres de transformació i 654.988 punts de subministrament. En aquest sentit, es preveu invertir 137 milions d’euros per al període 2025-27 per millorar la xarxa i facilitar la connexió d’energies renovables.

L’autoconsum

Pel que fa al nombre d’autoconsums individuals i col·lectius a la demarcació de Tarragona, al tancament del primer semestre d’aquest any, es situava en els 17.387, un 17% més que en finalitzar el darrer any. En aquest sentit, destaca com la filial de xarxes d’Endesa, e-distribución, a la demarcació ha incrementat en un 278% el nombre de subministraments d’autoconsum col·lectiu connectats a la seva xarxa d’ençà que va començar l’any fins al juny, essent el territori català on més ha crescut aquest tipus de subministraments en el primer semestre de l’any respecte a l’anterior. Al tancament del període de gener a juny del 2024 hi havia 261 subministraments vinculats a instal·lacions d’autoconsum col·lectiu actius a la xarxa d’Endesa, enfront dels 69 acumulats fins al 2023.

Articles publicats:
pàgina_1.pdf
Ext: PDF
pàgina_2.pdf
Ext: PDF
Veure llistat complert
Amb la col·laboració de:
Diaridetarragona.com © 2024 Diari de Tarragona,
C/ Domènec Guansé, 2, 43005 Tarragona
Tel. 977 29 97 00