Hospital de Santa Tecla

La seva construcció a la ciutat va ser possible l’any 1171 gràcies als diners legats per l’arquebisbe Hug de Cervelló al seu testament

Hospital de Santa Tecla
L’Hospital es troba ubicat a la Rambla Vella des de l’any 1588. Foto: ARXIU HISTÒRIC DE TARRAGONA

La Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla es constitueix el 2000 com a agrupació de fundacions i és hereva dels valors hospitalaris a la nostra ciutat des que el 1171 va fundar-se l’Hospital de la Seu, al costat de la Catedral, fa més de 850 anys. De fet, la seva construcció va ser possible gràcies als diners legats per l’arquebisbe Hug de Cervelló al seu testament.

Des dels seus orígens al segle XII fins ara, la Xarxa s’ha ampliat fins a arribar als més de 40 centres, sanitaris, socials i educatius, distribuïts pel Tarragonès i el Baix Penedès. Actualment, dona feina a més de 3.200 professionals i és l’organització sanitària i social sense ànim de lucre més gran de Catalunya.

 

Vinculació

L’Hospital ha protagonitzat moltes de les pàgines del Diari. La lectura d’aquests articles ens apropa als moments més importants de la història de  l’Hospital, com el de la seva fundació com a Hospital de la Seu (1171) al carrer de Les Coques i la seva fusió posterior amb l’Hospital de la Ciutat –fundat el 1370–, fet que va tenir lloc el 1464, quan era arquebisbe Pedro de Urrea.

L’antic centre sanitari va ampliar-se i es van afegir dues plantes més: la principal destinada a malalts i la superior,  dedicada als serveis i al personal de la casa.

L’Hospital es troba ubicat a la Rambla Vella des de l’any 1588. Foto: ARXIU HISTÒRIC DE TARRAGONA
BIBLIOTECA HEMEROTECA MUNICIPAL DE TARRAGONA

Trasllat a la Rambla Vella

Així i d’aquesta forma va seguir funcionant l’Hospital fins que el 1588 es va construir el nou edifici a la Rambla de San Carlos, actual Rambla Vella.  Durant l’entrada a la ciutat de les tropes borbòniques del rei Felip V al 1711, i un segle després, al 1811 amb la invasió dels francesos, tant els malalts com l’hospital es van veure molt afectats. Finalment, l’acabament de la guerra va portar la normalitat i l’hospital va reprendre la seva tasca. Entremig, el 1785, l’edifici va quedar obsolet i es va veure la necessitat de realitzar una ampliació fins a la cantonada amb el carrer Sant Agustí.

Nova ampliació i creació de la Xarxa

Durant els anys 70 es va dur a terme noves obres d’ampliació en diferents fases. A la primera, de juny del 1972 es va ampliar en 20 llits més la capacitat i es va instal·lar un laboratori  actualitzat amb nous aparells. També es van construir consultoris per medicina general i altres especialitats.

Als anys posteriors es va dur a terme la reforma definitiva, amb la imatge de la façana tal com la coneixem actualment: es va enderrocar la façana antiga respectant les portes exteriors i es va construir una nova façana moderna i funcional.

El 1985 l’hospital va passar a formar part de la Xarxa d’Hospitals d’Utilització Pública de l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’any 2000 es va crear la Xarxa Santa Tecla Sanitària, Social i Docent.

Una historia compartida des de l’any 1808

Resulta més que significatiu que en la portada del primer exemplar del Diario de Tarragona s’esmenti l’hospital de Santa Tecla. És l’exemple perfecte d’una història compartida. Com pot llegir- se en la portada adjunta: «En el Hospital de pobres de Santa Tecla, hoy a las 4 de la tarde, se cantarán Visperas de Difuntos, y después predicará el R.P.F. Josef de Barcelona, religioso Capuchino».

 

Cronologia

El paper clau del Dr. Rafael Battestini

El 2014, la Neus Sánchez Pié, tècnica de l’Arxiu Històric Hospital Sant Pau i Santa Tecla, va dedicar un seguit d’articles parlant de la història del centre sanitari. Al juliol de 2014, a l’article titulat: «L’arribada de Rafael Battestini, inici d’una nova etapa a l’Hospital de Santa Tecla» explica com va canviar l’organització hospitalària d’un model antic a un hospital adequat a les noves necessitats del segle XX gràcies a la designació d’aquest doctor com a director del centre el 1924.

Ja a finals del XIX s’incorpora la primera especialització mèdica, quan va contractarse el doctor Joan Miró com a oftalmòleg. A poc a poc, als anys següents la plantilla mèdica es va ampliar.

Al desembre de 1923 s’inaugura el quiròfan. Després es van inaugurar un laboratori d’anàlisis clíniques, la secció de raigs X, i altres seccions del centre, com la maternitat el 1931. I noves especialitzacions van incorporar-se al quadre mèdic.

Contingut relacionat

Les empreses col·laboradores són essencials per a l'èxit i el creixement continu del nostre diari, el Diari de Tarragona.

Veure llistat complert
Diaridetarragona.com © 2024 Diari de Tarragona,
C/ Domènec Guansé, 2, 43005 Tarragona
Tel. 977 29 97 00