Repsol, referent energètic i motor laboral i econòmic de Tarragona

Repsol té una ferma aposta vers el territori i per mantenir el seu complex com un referent industrial, tecnològic, sostenible i competitiu, que permeti seguir generant un alt valor social i econòmic a la zona

Repsol, referent energètic i motor laboral i econòmic de Tarragona
Imatge general actual de les instal·lacions de Repsol a Tarragona. foto: alfredo gonzález

Redacció

Tarragona

Fa més de 50 anys, el 14 de març de 1971, el Consell de Ministres va aprovar la construcció d’una planta de refinament de petrolis a Tarragona. Aquell dia va marcar un moment històric al nostre territori convertint-se, el que llavors va ser la concepció del complex petroquímic a la província, en un referent energètic i un motor econòmic i de generació de llocs de treball a tota la zona.


Ara, després de mig segle de presència al territori, Repsol es troba immers en l’inici d’una nova etapa, marcada per la descarbonització, l’economia circular i la digitalització, amb el focus posat en la implementació de processos de producció més sostenibles.

Antiga sala de control de la refineria, als inicis de la posada en funcionament de la refineria al nostre territori. foto: cedida
El Diari de Tarragona ha fet el seguiment de l’evolució del complex industrial químic de Tarragona al llarg de la seva història. fotos: arxiu dt
El llavors president de la Generalitat, Jordi Pujol, i l’alcalde de Tarragona, Joan Miquel Nadal, durant l’acte institucional de celebració dels 25 anys de Repsol a Tarragona. foto: dT
El 1973 es van iniciar les obres de construcció de Repsol a Tarragona. foto: cedida

La història

La construcció de les instal·lacions petroquímiques de Tarragona va començar el 1973 i fins avui en dia no han deixat de créixer. Aquell mateix any també es van començar a construir les plantes d’etilè, treballs que van concloure el 1978.

L’any 1982 una les plantes d’olefines, es va vendre a Dow Chemical Company (DOW) i a partir de l’any següent, el complex petroquímic va començar un període de renovació i ampliació de les instal·lacions, augmentant la capacitat de producció i d’emmagatzematge, que es va perllongar fins al 1992. Durant aquests anys, diverses empreses de l’entorn de la refineria es van integrar a Repsol.

Als anys 90, la refineria va continuar amb la seva expansió i el 1997 es va posar en marxa la unitat de destil·lació de condensats residuals i la primera planta de cogeneració. La segona va arrencar el 2000.

En aquesta època l’empresa també es va adaptar a un canvi en la producció de gasolines, adequant-se a les especificacions legals publicades el 1999 referents al seu contingut en sofre.

Un cop entrat el canvi de segle, Repsol va posar en marxa, l’any 2000 la Planta d’OPSM i l’any 2002, la unitat d’hidrocraquer i la planta d’hidrogen. Fins al 2007 es van dur a terme ampliacions i reformes a les instal·lacions i, durant tota aquesta època, es van iniciar projectes de millora de la producció com per exemple els de tractament de querosè i biodièsel. A més, el 2008 l’empresa va posar en marxa una nova unitat de tractament de sosa gastada.


Parades de manteniment

Des de la seva arribada a Tarragona, Repsol ha dut a terme diverses parades programades per realitzar treballs de manteniment i millores en la competitivitat. Una de les més significatives és la que va tenir lloc entre octubre i desembre del 2013, seixanta dies en els quals no es va produir cap accident. Els treballs van afectar les plantes d’OPSM, Derivats, Butadiè, Poliolefines i Olefines.
Per a dur a terme aquesta parada, l’empresa hi va invertir 95 milions d’euros. En els treballs hi van prendre part fins a 3.000 persones, de les quals 1600 formaven part de Repsol i 1500 d’empreses col·laboradores. Pràcticament el 90% de les empreses i persones externes que van intervenir en la parada van ser de l’àmbit territorial de Tarragona.

El passat mes de març d’aquest 2024 va finalitzar la darrera parada programada de manteniment, la més important realitzada fins ara al complex industrial de Tarragona. En ella, Repsol va destinar 50 milions d’euros als treballs de manteniment i 100 milions més a inversions en seguretat, medi ambient, eficiència energètica i millores enfocades a la competitivitat. En aquest cas, la parada va afectar les unitats d’òxid de propilè/estirè monòmer i derivats (poliols polimèrics, poliols flexibles i glicols), dins de l’àrea de química derivada. En aquest cas, el nombre de treballadors que van participar en la parada va ser de més de 4.500.

Finalment, aquesta parada va servir per a habilitar un nou cicle operatiu que permetrà que el complex industrial de Tarragona avanci en la seva transformació, amb el focus posat en la reducció de les emissions de CO2, la circularitat i la digitalització.


Compromís amb el territori

Des dels seus inicis, Repsol ha demostrat el seu ferm compromís amb el territori donant suport a actes tan rellevants com les festes de Santa Tecla o implicant-se amb ferma decisió amb el fet casteller. El suport a les festes es remunta 26 anys enrere, quan l’empresa es va implicar en la creació del Ball de Diables petit. Des de llavors,la col·laboració de Repsol ha fet possible la realització de diversos projectes de balls i entitats. Pel que fa als castells, el vincle de Repsol neix l’any 2012, quan la companyia va subscriure el seu primer conveni de col·laboració amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), un compromís que s’ha mantingut ferm fins avui en dia amb el fet casteller com un dels principals eixos de cooperació amb l’entorn.

Articles publicats:
pàgina_1.pdf
Ext: PDF
Veure llistat complert
Amb la col·laboració de:
Diaridetarragona.com © 2024 Diari de Tarragona,
C/ Domènec Guansé, 2, 43005 Tarragona
Tel. 977 29 97 00