Valls ha estat, des dels seus inicis, el bressol dels castells. La plaça del Blat, la diada de Santa Úrsula o el Museu Casteller són mostres del km0 de la capital castellera de l’Alt Camp
Els castells, aquelles construccions humanes que s’erigeixen gràcies al resultat d’aplicar valors universals com el treball en equip, la integració o el sentiment de pertinença. La història dels castells es remunta gairebé tres segles enrera, quan a finals del segle XVIII el mossèn Gaietà Vilaplana va documentar, a l’Arboç, el primer ‘castell de sis sostres, acompanyat de la dolçaina’. Poc després, el 1791, Valls va començar a prendre protagonisme en el món casteller amb la primera referència escrita de l’existència d’una colla castellera, els ‘Noys de Castells’, durant la celebració de les primeres Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.
Aquestes primeres Decennals, juntament amb la diada castellera de Santa Úrsula han fet de Valls i de la seva plaça del Blat, el quilòmetre zero del món casteller. La plaça és l’escenari on fa més de 200 anys es van veure les primeres torres humanes i ara, el diumenge posterior al 21 d’octubre, viu el seu gran dia per Santa Úrsula, quan les dues colles vallenques -la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls- exhibeixen castells de màxima dificultat.
Primera època d’or (1851-1889)
El 1851 comença la primera època d’or dels castells, quan a les festes de Santa Tecla de Tarragona es va descarregar el primer 3 de 9 amb folre de la història.
Valls va protagonitzar, el 1883, un altre moment èpic: les dues colles van intentar el 5 de 9 amb folre, un castell que la Vella va aconseguir descarregar al tercer intent.
Decadència (1889-1926)
La davallada de l’activitat castellera va suposar una frenada de l’activitat que va començar el 1889. De fet, entre el 1913 i el 1921 a Tarragona no hi va haver cap actuació castellera. La remuntada va començar amb la creació de dues noves colles: els Xiquets de Tarragona i els Nens del Vendrell.
A partir d’aquí, amb l’aparició d’aquestes dues noves colles, els castellers comencen a utilitzar uniformes per diferenciar-se entre ells.
Segona època d‘or (1981-1993)
Als anys 80 les dones s’introdueixen definitivament en el món casteller, un fet que propiciarà el gran creixement i els extraordinaris assoliments que s’han aconseguit en el període actual.
A més, durant la diada de Santa Úrsula del 1981 la plaça del Blat va ser testimoni, per primer cop al segle XX, del primer castell del nou i del primer 5 de 8. Aquest fet va donar inici a la Segona Època d’Or dels castells.
Època platí (1993-actualitat)
En aquesta època i fins a l’actualitat, el fet casteller es caracteritza per l'expansió territorial, l'increment de la popularitat, el ressò als mitjans de comunicació i l'assoliment de noves construccions de gamma extra. Sense anar més lluny el 2019, per Santa Úrsula, les dues colles de Valls van aconseguir carregar el 3 de 9 net -o sense folre-, una construcció que semblava inabastable per la seva enorme dificultat tècnica.
Patrimoni de la Humanitat
Els valors socials de cooperació, igualtat i solidaritat que genera el fet casteller van ser la clau perquè la Unesco declarés els castells Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Va ser el 16 de novembre del 2010 en un acte celebrat a Nairobi, Kenia, i que a Valls es va seguir en directe des de la plaça del Blat.
El Concurs de Castells
Tarragona celebra, cada dos anys, el Concurs de Castells, un esdeveniment que agrupa a totes les colles castelleres de Catalunya en una competició i que va començar el 1932 a proposta del vendrellenc Pau Casals. Val a dir que aquell primer any la guanyadora del concurs va ser la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Aquest 2024 el concurs se celebrarà el cap de setmana del 5 i 6 d’octubre.